February 26, 2016

SUSU BADAM + KURMA UNTUK IBU YANG MENYUSUKAN BAYI

Di sini saya nak kongsikan tips untuk banyakkan penghasilan susu (inshaAllah) dan membantu ibu bertenaga walaupun berpuasa sepanjang hari. Di samping makan nasi atau makanan berat lain sewaktu bersahur, ibu-ibu boleh amalkan minum susu badam yang dicampur dengan kurma. Sedap tau!
Susu badam juga sesuai untuk ibu-ibu yang lactose-intolerant (tak boleh minum susu dari sumber haiwan). Selain itu, ibu mengandung dan kanak-kanak pun sesuai minum susu badam untuk tenaga dan kecerdasan otak smile emoticon
........................................................................
Sebelum tu, mari kita lihat apa istimewa sangat dengan badam ni? Kenapa badam?
» Badam kaya dengan nutrien penting seperti kalsium, zat besi, vitamin E dan riboflavin.
» Setiap 95g badam mengandungi 255 daripada 310mg magnesium yang diperlukan untuk banyakkan susu.
» Merupakan salah satu sumber protein yang bagus.
» Walaupun kekacang mengandungi lemak yang tinggi tetapi lemak ini bersifat tidak tepu dan berfungsi menurunkan paras kolesterol dalam darah.
» Badam juga mengandungi 5.7mg lemak omega-3 yang penting untuk pembentukan otak bayi. Omega yang terkandung di dalam susu ibu boleh disalurkan terus kepada bayi.

smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon
Ok, sekarang jom kita tengok resepi susu badam yang sungguh mudah disediakan.
*Anggaran untuk dua gelas susu badam.
1. Kita perlukan secawan badam yang belum dibakar. Cuci dan rendam semalaman. Jika nak minum esok pagi, dah boleh rendam malam ni. Kalau nak minum malam, boleh rendam lepas zohor macamtu.
2. 7 biji kurma yang direndam terlebih dahulu 1-2 jam. Pastikan buang biji tau. Jika suka lebih boleh tambah lagi kurma, takde masalah.
3. Tambahkan 4 cawan air.
4. Satukan kesemua bahan dan kisar hingga halus menggunakan blender biasa. Kalau boleh jangan share dengan blender cili ye, nanti susu pedas pulak..hehe..kalau nak guna juga perlu dicuci bersih terlebih dahulu.
5. Tapis bahan yang telah dikisar menggunakan penapis kain. Boleh guna penapis macam penapis teh tarik di restoran. Tapis 2 kali sampai tinggal hampas.
6. Taraaa~ Dah siap susu badam kurma. Mudah kan? Boleh diminum sejuk atau biasa, terpulang kepada selera masing-masing.
**Untuk variasi boleh letak serbuk koko sikit masa blend, jadilah susu badam tamar koko homemade~ hihi
SELAMAT MENCUBA ;)






wink emoticon

No comments:

Post a Comment

Thanks for your time to stop by. :-)

Spread the LOVE