Alhamdullilah, semalam selesai puasa sunat + ganti.. ;)
Biasa laa, bila puasa mesti mengidam nak makan macam-macam kan..
So, dengan suka citanya pesan kat gegula hati untuk beli rojak..
Teringin gila nak makan.. telan-telan ayaq liuq gitu.. hahahaha
Dah dapat jea rojak tuh.. dok tunggu maghrib, tetiba rasa nak makan mee bandung johor..
Haa kau, kuat makan kemain.. membela ka??? ahahaha
Disebabkan tak sempat dah nak pergi beli..
So, dyana godek-godek Mr Google kot-kot ada resepi yang mudah.. dan tak banyak sangat bahan-bahannya.. sebab kena guna apo yang ado jo lah..
Resepi ni dyana dapat dekat SINI..
Terima kasih untuk tuan punya resepi.. lepas mengidam nak mee bandung johor..
Taapi.. dyana ubah sikit sana sini sebab ada bahan yang tak ada.. ehehehe
-----------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan (utk 2 orang makan)
**Tak letak hiasan apa-apa pon..- 1 peket mee kuning
- 10 ekor udang basah - sebab tak ada stock, so x bubuh
- hirisan daging (agak2 cukup) - ganti dengan bebola daging
- 1 labu bwg besar- kisar - dihiris jea
- 3 ulas bwg putih- kisar - dihiris jugak
- 3-4 sudu cili kisar (cili kering : ikut kepedasan)
- *3 sudu besar Udang kering - tambah jadi 4 sudu
- *3-4 sudu kacang tumbuk (kacang tanah goreng n kisar) - tambah jadi 5 sudu
- *5 keping biskut merrie - tak letak sebab tak ada stock
- KISAR/BLEND BAHAN* sekali (campur) senang keje he he he
- 2 biji telur
- sawi secukupnyer -ganti dengan lobak merah & tomato
- Air rebusan daging - ganti dengan stock ikan bilis
- Gula - tak letak
- Garam - tak letak sebab dah cukup masin dari udang kering
**Dyana tambah sosej dengan kek ikan
Cara-cara
- Celur mee kuning secukupnya & ketepikan
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga cili masak.
- Masukkan campuran udang kering & kacang tanah yang telah dikisar hingga naik bau.
- Kemudian masukkan air stock ikan bilis, lobak merah, bebola daging, sosej dan kek ikan (berpringkat-peringkat). Didihkan. perasakan dengan gula dan garam secukup rasa & masukkan sayur sawi (kalau perlu).
- Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak.
- Tutup api dan masukkan tomato. Curahkan di atas mee. kalau ader cili jeruk lagi umph ni he he he
SELAMAT MENCUBA
![]() |
Maaf gambar tak berapa cantik.. ;) |
No comments:
Post a Comment
Thanks for your time to stop by. :-)