April 24, 2013

Bubur Gandum

Assalamualaikum..

Haa, memalam macam ni tiba-tiba nak makan bubur gandum laa pulak..
Nasib baik ada simpan stok gandumnya..
So, meh Dyana share sikit resipi nya laa ea..

Dyana aplikasi dari resepi SINI..
Tapi ada ubah sikit-sikit..
Ikut kesesuaian laa kan..

Bahan-bahan: 
1 mangkuk kecil biji gandum- basuh dan toskan
6 mangkuk kecil air
1 mangkuk kecilsantan sederhana pekat (kotak)
2 helai daun pandan dicarik dan disimpul
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:

1. Masukkan air dan biji gandum ke dalam periuk. (Dyana guna rice cooker jea) Masak hingga gandum kembang dan empuk (lebih kurang 1 jam). Warna gandum akan bertukar daripada coklat ke warna cerah agak putih. Kalau extra rajin, boleh rendam dalam 30 minit sebelum masak (supaya cepat kembang & empuk).

Dalam proses

2. Masukkan daun pandan, gula dan garam dan didihkan lagi. Pastikan biji gandum, betul-betul kembang dan empuk sebelum santan dimasukkan. Pada ketika ini, air rebusan pun hampir kering. Tambah air jika gandum belum empuk sepenuhnya.

3. Masukkan santan dan kacau hingga mendidih dan bubur agak pekat. Tutup api dan sejukkan sebelum dihidang. (boleh juga dimakan ketika panas)


Ihsan dari Mr Google sebab malas nak tangkap gambar..
Udoh lapo ler mengkome semua oiii..ahahaha
P/s: Selamat mencuba kekawan!! :)

No comments:

Post a Comment

Thanks for your time to stop by. :-)

Spread the LOVE